Kongerslev Skole
1. februar 2024
Skoleleder
Preben Krogsgaard
Skolebestyrelsesmedlemmer
Christina Møller Jensen
Jesper Lund Nielsen
Kristina Velling Christensen
Ninna Ahnfeldt Kjeldsen
Lisbeth Vinther
Maria Meier Sørensen
Rikke Mou Skogberg
Skolens færdselskontaktlærer
Laila Reinholdt Bjerre
Skolens holdning er, at det er vigtigt, at børnene lærer at færdes i trafikken ved at cykle eller gå i skole. Det giver bedre trafikanter, mindre trafikkaos og mere tryghed for alle. Af hensyn til trafiksikkerheden, elevernes sundhed og miljøet anbefaler skolen, at biltransport til og fra skole begrænses til et absolut minimum.
Vores skoles trafikpolitik skal have som formål:
* At skabe trygge forhold på skolevejen
* At sikre fælles rammer for trafiksikkerheden i forbindelse med skolens undervisning og øvrige aktiviteter
* At fremme og koordinere skolens færdselsundervisning
På vores skole arbejder vi særligt med disse emner i forhold til trafik og færdsel
I skemaet herunder ses (forslag til) de emner, som vores skole arbejder med i forhold til trafik og færdsel på skolen for elever, medarbejdere og forældre.
Gåprøve (0.-1. klasse)
Eleverne i børnehaveklassen arbejder med materialet “På gåtur med Albert og Rose” fra Rådet for Sikker Trafik. Forløbet ender ud med en gåprøve i Kongerslev by. Alle elever modtager et bevis for bestået gåprøve.
DUS- cykelprøve
I forårs- og efterårsmånederne trænes børnenes motoriske færdigheder på cyklen. I skolegården opstilles forskellige baner, hvor fokus kan være en blanding af teknisk træning samt færdselsregler.
Albert og Rose
Alle deltagere skal bære cykelhjelm.
Cyklistprøve (5.-6. klasse)
Eleverne på 6. årgang aflægger cyklistprøve i foråret. Eleverne lærer de vigtigste ting om at cykle sikkert. Først lærer de færdselsreglerne i klassen - bagefter skal de prøve det, de har lært, i den praktiske prøve.
Undervisningen tager udgangspunkt i materialet “Forstå” fra Rådet for Sikker Trafik. Forstå: https://xn--forlb-yua.xn--forst-qra.dk/course/aEcs-cyklistproeven?preview=true?preview=true?preview=true
Alle deltagere skal bære cykelhjelm.
Ulykkeshåndtering
Som det fremgår af kompetenceområderne i Fælles Mål, er der forskel på, hvor meget ulykkeshåndtering og førstehjælp eleverne forventes at kunne afhængig af alders- og klassetrin. Mens det således forventes af de mindste elever, at disse kan hjælpe ved en ulykke, er det først senere i skoleforløbet, at det forventes, at eleverne er undervist i egentlig førstehjælp.
I forhold til at blive klogere på indhold og udførsel af førstehjælpsundervisning til folkeskoleelever, kan der hentes inspiration hos Røde Kors, der også stiller et gratis undervisningsmateriale til rådighed. På mellemtrinnet og udskolingen indgår livreddende førstehjælp som en naturlig del af undervisningen i biologi og natur og teknologi. Eleverne undervises i blandt andet i hjerte/lungeredning.
Temaundervisning om risikofaktorer (7.-9. klasse)
Skolen benytter Sikker Trafiks tilbud om at bruge en trafikambassadør i undervisningen på de ældste klassetrin.
Sikker Trafik LIVE tilbyder gratis skolebesøg til alle landets 7. – 10. klasser. Gennem involvering, dialog og ligefrem kommunikation får eleverne indblik i konsekvenserne af en alvorlig trafikulykke. Besøget er et gratis supplement til undervisningen og varer 2 – 3 lektioner.
https://sikkertrafik.dk/undervisning/skole/7-9-klasse/
Cykelparkering på skolen
Cykler og knallerter parkeres på de anviste pladser.
Cykelskurene / cykelparkeringen / cykelstativerne skal være i forsvarlig stand og med rigelig plads, så eleverne bruger dem.
Alle børn går/cykler i skole
Kongerslev Skole er beliggende ud til Kongensgade, der er trafiksaneret ved skolen. Alle børn opfordres til så vidt muligt at cykle eller gå til skolen via de omkringliggende stisystemer og cykelstien fra Kongerslev Idrætscenter til skolen. Som forælder opfordres du til at gå eller cykle med de yngste børn til skole, hvorved barnet opøver en god forståelse for trafikken. Barnet kan så, når det er klar til det, selv gå eller cykle til skole.
Personalets parkeringsplads bør friholdes for afsætning af børn. Vælger du at køre dit barn til skolen, skal det ske under hensyntagen til de børn, der går og cykler til skolen på Kongensgade, ligesom Kongensgade ikke skal benyttes til afsætning af børn, da det er til gene for de børn, der går og cykler.
Opfordring til forældrene: Du bør overveje, om dit barn kan gå i skole – eventuelt efter at være blevet sat af på et sted, hvorfra det er muligt at gå trafiksikkert til skole. Det er en god idé, hvis du som forælder gentagne gange går eller cykler barnets skolevej sammen med dit barn. Dette er især vigtigt med de yngste skolebørn, så de gennem træning bliver opmærksomme på risikoen ved at færdes i trafikken og bliver gode til at takle den. I forbindelse med gennemgangen af skolevejen bør du fortælle dit barn, hvordan det skal forholde sig til forskellige situationer i trafikken. Dette kan eksempelvis være, hvordan man krydser en vej eller cykler gennem et vejkryds. Det er vigtigt at huske, at det først er ved 12 års alderen, at barnet er fuldstændig i stand til at opfatte trafikken på samme måde som voksne. Træningen bør derfor foregå på barnets betingelser og i barnets tempo. Så får I de bedste resultater.
Børn i flok er mere ukoncentrerede, hvorfor det er vigtigt at indskærpe overfor hvert enkelt barn, at de skal følge de samme regler, som når de går alene.
Parkering på skolens område
Kører du dit barn til skole opfordres du til at benytte en af de to anbefalede afsætningspladser henholdsvis ved parkeringspladsen med rundkørsel ved skolen eller på parkeringspladsen ved DUS / børnehave.
Vi opfordrer til smidighed og tolerance – også på en travl morgen.
Cykeludflugter
Inden turen skal børnene instrueres i, hvordan man kører på tur som en stor gruppe.
Cyklerne skal være i orden hjemmefra
Alle skal køre med cykelhjelm, også lærerne
Forældrene skal sørge for, at eleven har en cykelhjelm med til brug for turene.
En af lærerne medbringer en mobiltelefon.
Klasserne orienteres på forhånd om, at alle har ansvar både for sig selv og hinanden, når de er på tur. Det forventes, at eleverne:
* Er under tilsyn af én eller flere voksne og at tilsynet er afpasset elevernes forudsætninger
* Når klasserne er på gå- eller cykeltur, anbefaler vi, at de bruger skolens ”tur – veste”
Alle Børn Cykler i uge 36 og 37
Eleverne i indskolingen deltager hvert år i kampagnen. Skolens færdselskontaktlærer er ansvarlig for at dele materialet mellem kolleger og forældre samt koordinere resultater med mere.
Der kan hentes yderligere inspiration her:
https://emu.dk/sites/default/files/2020-08/GSK_F%C3%A6llesM%C3%A5l_F%C3%A6rdselsl%C3%A6re.pdf
https://sikkertrafik.dk/